menu

Eerste punten voor Kelvin Snoeks in ADAC GT Masters op Red-Bull-Ring

26 jul Eerste punten voor Kelvin Snoeks in ADAC GT Masters op Red-Bull-Ring

Kelvin Snoeks heeft op de Red-Bull-Ring zijn eerste punten veroverd in de ADAC GT Masters van 2016. Op het Oostenrijkse circuit snelden Snoeks en zijn Duitse teamgenoot Elia Erhart in de tweede wedstrijd van het weekend naar een mooie negende plaats. De prestatie kreeg extra glans doordat het duo van de laatste plaats moest vertrekken, na een kwalificatie die voor Snoeks niet naar wens liep. Snoeks blonk uit met een machtige eerste stint, waarin hij in zijn Lamborghini Huracán GT3 oprukte van de 33e naar de 17e plaats. Op zaterdag werden Snoeks en Erhart 17e.

Snoeks en Erhart waren met hun team HB Racing naar Oostenrijk gekomen met een goed gevoel over de balans van hun Lamborghini. “We hadden op donderdag al wat kunnen testen”, vertelt de Hoofddorpse coureur, “en toen bleek al dat de balans heel redelijk was. We moesten nog wel wat stappen maken en die hebben we in de vrije trainingen van vrijdag gezet. We merkten wel dat we nog steeds snelheid tekortkomen op de Lamborghini’s van het Grasser-team; die hebben 8 km meer topsnelheid. Daar moet echt wat aan gebeuren. Het kan niet dat wij in dezelfde Huracáns rijden en dat zij zo veel sneller zijn.”

In de kwalificatie van zaterdagochtend zette Erhart de auto op een 24e startpositie. De Duitser zou de race ook starten. “Elia maakte een goede start en bracht de auto op de 19e plaats naar binnen. Nadat ik het stuur had overgenomen, schoven we nog twee plaatsen op. Ik heb zelf weinig kunnen inhalen, daarvoor misten we gewoon snelheid op het rechte stuk.
Over de 17e plaats ben ik desondanks best tevreden. Zeker aan het eind, toen ik eindelijk vrij baan kreeg, merkte ik dat onze pace niet verkeerd was. Dat gaf vertrouwen voor de volgende dag.”

Op zondagochtend moest Snoeks aan de bak om zich te kwalificeren voor de tweede ADAC GT-race van het weekend. “Dat ging niet helemaal zoals ik had verwacht! Ik had wel gedacht dat ik redelijk achteraan zou staan, maar niet dat we zó laag zouden staan.” Het werd een 33e en laatste plaats, maar er waren verzachtende omstandigheden. “Precies in mijn snelste ronde kreeg ik code rood, zodat ik de ronde moest afbreken.”

Met andere woorden, Snoeks moest de tweede race helemaal achteraan beginnen. Daar zou de Hoofddorper niet blijven, al duurde het even voordat hij op gang kwam. “Vanaf de laatste bocht tot aan start-en-finish is het op de Red-Bull-Ring maar een kort stukje. Kortom, de kop was al vertrokken voordat ik überhaupt kon racen! Bij de start kon ik dus maar weinig auto’s passeren. Maar daarna kwam ik in mijn ritme en kon ik ronde na ronde mensen inhalen. Echt de ene na de andere! Zo ben ik van de 33e naar de 17e plek gereden. De pitstop verliep ook uitstekend. Daarna kon Elia doorschuiven naar de 12e plaats, ook omdat er vóór ons nog wat rijders uitvielen.”

Net als in de eerste ADAC GT-race was de snelheid gewoon goed, vertelt Snoeks, dus waarom kon hij nu opeens wel zo veel tegenstanders passeren? Daar had de coureur van HB Racing een goede verklaring voor. “In de eerste race reden enkele toppers minder ver voorin dan je zou verwachten. Die zijn gewoon moeilijker voorbij te komen, zeker als je topsnelheid mist. In de tweede race ging dat allemaal makkelijker.”

De Lamborghini Huracán GT3 van Snoeks en Erhart kwam dus als 12e over de streep, maar daar zou het niet bij blijven. “Een paar uur na de wedstrijd werd bekendgemaakt dat drie auto’s tijdstraffen hadden gekregen wegens het overschrijden van de track limits. Zo kregen we opeens de negende plaats in handen – en dat betekende dat we onze eerste twee punten in de ADAC GT Masters hebben gescoord.”

Snoeks is trots op het resultaat. “De rijders in dit kampioenschap zijn van een zeer hoog niveau. Als je dan punten scoort nadat je vanaf de laatste startplek bent gestart, mag je daar erg blij mee zijn. Dat ik me dit weekend heb kunnen meten met HB Racing-teamgenoten Jaap van Lagen en Norbert Siedler, stemt me net zo tevreden. Jaap is met zijn snelheid toch een goede referentie.”

Over twee weken moeten Snoeks en Erhart opnieuw aan de bak. De volgende twee wedstrijden van de ADAC GT Masters vinden op 6 en 7 augustus plaats op de Nürburgring. Snoeks schat daar zijn kansen hoger in. “Het is een circuit met meer bochten en kortere rechte stukken. Dat moet onze auto beter liggen.”

Geen reactie's

Geef een reactie